Skåne får betala dyrt för tomglas

De skånska kommunerna kommer att få betala mer än resten av Sverige för att bli av med sitt utländska tomglas. Men ett nytt förslag till avtal innebär att Skåne ändå kommer relativt billigt undan, åtminstone jämfört med det tidigare förslaget.

Anna Wilhelmsson-Göthe, ordförande för den kommunala samarbetsgruppen SAMSA, samarbete om skånskt avfall, är den som stått för förhandlingarna med Svensk Glasåtervinning AB.

– Det är ju godtagbart som det ser ut idag och för Skåne innebär det en halvering av det ursprungliga förslaget, säger Anna Wilhelmsson-Göthe.

Anledningen till att det blir dyrare för de skånska kommunerna är att en undersökning från Stockholms universitet visar att det är här den största alkoholinförseln finns och därmed mest utländskt tomglas.

Efterlyser större producentansvar
Avtalet som antagligen kommer att godkännas av de olika skånska kommunerna nu efter semestern spänner över tre år och efter det hoppas både kommunerna och Svensk Glasåtervinning på alternativa lösningar. Allra helst skulle de vilja att EU tog upp frågan för att få producenterna att ta större ansvar för sina glasflaskor. Men varken Anna Wilhelmsson-Göthe eller Svensk Glasåtervinnings VD, Frank Tholfsson, ser det som särskilt troligt. Frank Tholfsson är ändå glad att Svensk Glasåtervinning äntligen för betalt för att ta hand om det utländska tomglaset.

– Det är stora volymer och kostnader över tiden som har varit här. Vi ser verkligen fram emot en lösning på det här. Ett positivt samarbete med kommunerna, vi vill inte gå i konfrontation utan nu är det samarbete som gäller, säger Frank Tholfsson, vd, för Svensk Glasåtervinnings.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista