Nazistfestival kunde ha stoppats

Den nazistiska festival som hölls i helgen i Värestorps Folkets hus norr om Kristianstad kunde ha förhindrats. Det säger Mikael Sandberg som är samordningsansvarig för riksorganisationen Folkets hus.

Han önskar att den ideella föreningen i Värestorp skulle kontaktat riksorganisationen för stöd och hjälp. Föreningen i Värestorp blev lurade men vågade trots det inte bryta kontraktet.

– Nu tog de inte kontakt med oss och det hade kanske varit bättre om de gjort. Det finns ett antal exempel runt om i landet där man har kunnat avstyra det här. Men de valde att prata med polisen och de uppfattade inte att de fick stöd därifrån för att bryta kontraktet, säger Mikael Sandberg.

Hålls för andra året i rad
För andra året i rad hölls en nationalistisk festival i Skåne, i en lokal uthyrt av Folkets Hus. Förra året hölls samma festival i en Folkets Hus förening i Hyllige utanför Åstorp. Även då under falska förespeglingar.  Föreningen för Värestorps Folkets hus fick på fredagen reda på att festen för en hemvändade FN-soldat egentligen var en nazistisk festival. Men efter polisens rekommendationer valde de att inte bryta kontraktet.

Bättre med polissamarbete
Mikael Sandberg säger att han tror att polisens uppgift inte varatt stötta föreningen i det här sammanhanget utan deras uppgift var att upprätthålla lag och ordning. Han har svårt att tänka sig att det kunde ha blivit för dyrt att bryta kontraktet men om det var problemet hade riksorganisationen ställt upp med sitt stöd.

– Jag kan ju känna personligen att visst hade det varit mycket bättre om man hade kunnat samarbeta med polisen på ett sätt som hade lett till att det här arrangemanget aldrig hade genomförts, säger Mikael Sandberg som är samordningsansvarig för riksorganisationen Folkets hus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista