Nej till kameror på Hamntorget

Det blir inga kameror som övervakar Hamntorget i Helsingborg. Länsstyrelsen avslår kommunens ansökan om tio fasta kameror som man hade hoppats skulle förebygga brottslighet och öka tryggheten.

Länsstyrelsens handläggare Lars Sundgren motiverar beslutet med att de flesta av brotten som sker vid torget inträffar inomhus.

– Vi konstaterar att i det underlag som vi har fått av kommunen om brottsligheten vid Hamntorget så är hälften av brotten begångna inomhus, säger Lars Sundgren, handläggare på länsstyrelsen i Skåne.

Brott sker inomhus
Kamerorna som Helsingborgs kommun vill sätta upp skulle filma Hamntorget där ett av Helsingborgs största nöjesställen The Tivoli ligger och på torget utanför kan det vara stökigt på helgerna. Men enligt länsstyrelsen räcker det inte som skäl för att få ha kameraövervakning. De flesta av de händelser som anmäls som brott sker inne på nöjesstället och skulle inte avslöjas av kamerorna och då blir integriteten för övriga medborgare viktigare än kameraövervakningen. Alla de som samlas utanför nöjesstället skall inte riskera att bli filmade av övervakningskameror menar länsstyrelsen med tanke på det är inne på nöjesstället och inte på själva torget som brottligheten finns.

– Det är inte så många brott som begås där övervakningen är tänkt att ske, säger Lars Sundgren, handläggare på länsstyrelsen i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista