Trasigt rör orsaken till otjänligt vatten

Stopp i ett rör Svalövs kommun inte visste fanns är med största sannolikhet källan till de senaste veckornas problem med dricksvattnet i Röstånga. Det 250 meter långa röret som tidigare har lett bort ytvattnet från en fågeldamm ligger bara hundra meter från byns vattentäkt.

Det gamla dräneringsröret är trasigt och har blivit igenproppad, och det är förmodligen det som varit orsaken till att vattnet i Röstånga varit otjänligt i flera veckor.

- Det rinner ner vatten från en damm där det är en massa fåglar och annat. Det skitvattnet rinner ner i brunnen och sedan vidare ut i röret, säger Bengt Lindvall, teknisk chef i Svalövs kommun.

- När man vet att ledningarna finns och kan göra nånting åt det är det givetvis ett stort ansvar som ligger på kommunen. Men vet man inte om att det finns är det svårt att göra nånting om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista