Katastrofgrupp ordnar rent vatten

Problemen med dricksvattenförsörjningen ökar när översvämningarna blir fler. Sedan två år tillbaka finns en nationell vattenkatastrofgrupp i Sverige, VAKA.

Gruppen kan tillexempel kallas in när en kommun behöver experthjälp för att se till att invånarna kan få rent vatten efter en översvämning eller en olycka.

– Vi har funnits sen första juli 2005 och vi har varit ute på ett antal uppdrag redan. Det har handlat om en farlig godsolycka där man har haft lösningsmedelsutsläpp nära en vattentäckt. Vi har haft ett uppdrag där man fick ut fjärrvärmevatten ut i dricksvattennätet, säger Eva-Marie Abrahamsson, brandingenjör.

Eva-Marie Abrahamsson säger att både det extrema vädret och utsläpp kan hota dricksvattnet.

– När det gäller vädret är översvämningar det största hotet. Annars är det ofrivilliga utsläpp som beror på en en felaktig hantering. Det är en olycka som har hänt, säger Eva-Marie Abrahamsson, brandingenjör och tidigare brandchef i Helsingborg som ingår i VAKA-gruppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista