Kameranej i Helsingborg kritiseras

Länsstyrelsen i Skåne beslutade på måndagen att avslå Helsingborgs kommuns ansökan om att få sätta upp övervakningskameror på Hamntorget. Enligt kommunen skulle kamerorna öka tryggheten för invånarna i Helsingborg.

Länsstyrelsen fastslår dock i sitt beslut att nyttan av kamerorna inte överväger de inskränkningar i den personliga integriteten som övervakningen innebär. Men Thomas Finnborg ordförande i Brottsförebyggande rådet i Helsingborg håller inte med.

– Jag tycker det är väldigt olyckligt för medborgarna i Helsingborg för hade vi fått detta beviljat och kunnat sätta upp kamerorna inför hösten så hade vi verkligen ökat tryggheten runt i Hamntorget, säger Thomas Finnborg.

Avslöja svarttaxiverksamhet
Länsstyrelsen säger i sitt beslut att en stor del av den brottslighet som kommunen tror man kan komma tillrätta med genom kameraövervakning sker inomhus och därför skulle kamerorna inte hindra de brotten. Men Thomas Finnborg tycker att de brott som ändå begås på Hamntorget är tillräckligt många och allvarliga för att motivera kameror. Han säger också att det rör sig mycket folk på och omkring torget, det finns dessutom annan brottslighet som skulle kunna avslöjas av kamerorna.

– Det förekommer sedan många år sedan tillbaka svarttaxiverksamhet på torget och det är ytterliggare en anledning för att kunna ha den här övervakningen, säger Thomas Finnborg, ordförande i brottsförebyggande rådet i Helsingborg.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista