Letade kantareller - hittade kyrksilver

När Lena Nilsson var ute och plockade kantareller vid Skepparslöv utanför Kristianstad i söndags gjorde hon ett oväntat fynd, bredvid en stenmur låg en hel väska full med silver.

Silvret visade sig komma från Tyringe kyrka och stals för mer än ett år sen.

– Vi körde dit och parkerade och började leta svamp och vi hittade kantareller. Sen fick jag syn på något som lyste gult mot ett stengärde och då tänkte jag att jag får gå bort och ta dem. Så jag satte mig på huk, och fick syn på en blå sportbag. Nyfiken som jag är var jag tvungen att kolla vad det var. Så jag öppnade väskan och sen såg jag en massa silver, säger Lena Nilsson. 

Lena Nilsson bestämde sig för att ta med väskan hem och på måndag morgon stod hon och ryckte i dörren när polisstationen i Kristianstad öppnade. Där kunde man konstatera det Lena Nilsson redan hade sett att silvret var märkt Tyringe kyrka och att det alltså måste vara det försvunna kyrksilvret.

Utredningen nedlagd
Silvret stals i mars förra året och polisen har för länge sen lagt ner utredningen i brist på spaningsuppslag. Lars Andersson på Hässleholmspolisen, säger att fyndet av silvret inte öppnar några nya vägar för utredningen, eftersom det inte finns några fingeravtryck eller liknande på föremålen. Men nu är alltihop utom två små fat tillbaka på sin plats i kyrkan i Tyringe och det tack vare att Lena Nilsson hade sina svampletarögon på.

– Hade jag inte letat svamp hade jag inte hittat den, säger Lena Nilsson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista