Ökat regn kan ändra regler för nybyggen

Reglerna för nybyggen i Malmö kan ändras till följd av de ökade regnmängderna. Hittills har kravet på nybyggda husgrunder i Malmö varit att de ska vara två och en halv meter över grundvattennivån. I höst ska Malmös översiktsplan ses över och då kan gränserna ändras.

– Det som är påtagligt denna sommaren är allt regnande. Vi tittade på den här frågan förra gången vi gjorde översiktsplanen och hamnade då på två och en halv meter, men jag tror att man ska titta över den siffran, säger Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö.

Till hösten sätts arbetet med att uppdatera Malmös översiktsplan igång. Efter den våta sommaren som förde med sig hundratals översvämmade källare, har man insett att två- och halvmetersregeln kanske borde bli en tre, eller till och med tre och en halvmetersregel i stället. Men Malmö stadsbyggnadskontor har även andra planer på hur man i framtiden ska klara sig bättre undan de stigande vattenmassorna.

– Att man kanske gör kajer som är lite högre ut mot vattnet för att hålla sig på en säkrare nivå. Det kan också vara hur man hanterar dagvattenfrågor, hur man kan vara säker på att det rinner undan på ett bra sätt, säger Christer Larsson.

När det gäller de hus som redan byggts för nära grundvattennivån kan det istället bli tal om invallningar. Så är det till exempel i Malmöstadsdelen Bunkeflo där stadsbyggnadskontoret nu tittar på sätt att skydda området från Öresunds stigande vattennivåer. Christer Larsson anser att det är viktigt att planera för framtiden.

– Det känns väl ganska självklart att man måste titta på klimatfrågorna. Det är ju en stor fråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista