Brandstegar når inte högst upp

Malmö brandkår har inga stegar som når längre än upp till åttonde våningen. Det finns heller inga krav på att stegarna ska nå längre. Det innebär att omkring 50 hus i Malmö har våningar som stegarna inte når. Räddningstjänsten anser dock inte att de som bor högt upp ska oroa sig.

– Det behöver man inte alls göra. Det är de byggregler som finns i Sverige. De betraktar vi som säkra. Det viktiga är att man är uppmärksam och har brandvarnare så att man får en tidig varning om röken sprids utifrån, säger Swen Krook, brandingenjör på Räddningstjänsten Syd.

Är det inte viktigt att nå alla våningarna?

– Inte i ett bostadshus. Där har man andra arrangemang som är byggda för utrymning.

Dessa andra arrangemang är främst om brandsäkra trapphus. Ju högre huset är, desto större är kraven på att en eventuell brand inte ska kunna sprida sig mellan våningsplanen via trapporna. När man inte längre kan utrymma via balkonger eller fönster måste man nämligen förlita sig på trapphusen istället. Det är bara när någon behöver evakueras via utsidan på huset som brandstegarna används, och det är inte heller särskilt ofta.

– Kanske i tio procent av de tillfällen som vi har bränder i de husen använder vi stegarna. Då handlar det oftast om någon form av kontroll. Det är ännu mer ovanligt att vi tar ner folk med stegarna, säger Swen Krook.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista