Skåne följer vägtullssatsningar

På onsdagen infördes vägtullar permanent i Stockholm. I Skåne fortsätter diskussionerna om att införa avgifter men än har inget konkret förslag lagts.

Enligt Kenneth Nilsson som är chef för avdelningen Samhälle på Vägverket i Skåne har vägtullarna flera fördelar. Bland annat får man möjlighet att styra trafiken och minska miljöbelastningarna. Dessutom kan tullarna bli ett extra medel som kan betala för drift och underhåll.

– Framtiden skulle man kunna tänka sig vägtullar, vi följer utvecklingen i Stockholm där man infört vägtullar. Det skulle mycket väl kunna bli aktuellt i Skåne, säger Kenneth Nilsson.

Vägtullar styr trafik
De närmaste tio åren räknar region Skåne med att behöva investera 9 miljarder i de skånska vägarna. Ökande pendling och stor tung trafik är en del av det som sliter på vägarna. Med eventuella vägtullar hoppas Vägverket på att få bort den tunga trafiken från de små tätorterna och landsortsvägarna. Man vi istället styra lastbilarna till de stora vägarna som E6an och E4an. Man hoppas också på att fler skulle välja att ta tåget om vägtullar infördes. Men än så länge finns det inget konkret förslag på att även Skåne skulle kunna få vägtullar.

– Vi följer utvecklingen i Stockholm och utomlands och tittar hur det går med deras vägtullar, säger Kenneth Nilsson, chef för avdelningen Samhälle på Vägverket i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista