Nya kameror fångar fortkörare

Nu tar polisen till nya knep för att få fast fortkörare och sänka hastigheten på de skånska vägarna. Två av Skånepolisens minibussar håller nämligen på att byggas om och utrustas med hastighetskameror.

De nya kamerorna fungerar precis som de fasta kamerorna som står längs med vägarna men skillnaden är att de är flyttbara.

– Det vanliga folkvagnsbussar i de flesta fall som vi har haft med en annan modell av kameraövervakning tidigare som vi har kunnat flytta runt. De byggs nu om till det här digitala systemet, det kommer att vara civila bussar som vi kan ställa där vi vill, säger Roland Johansson, trafikpolis i Helsingborg.

Totalt kommer det att finnas elva bussar och fem släp med kameror av den här typen i hela Sverige. Två av bussarna hamnar i Skåne och då hos trafikpolisen i Helsingborg och Kristianstad, men det betyder inte att de inte kommer att användas i hela Skåne.

Ska sänka hastigheten
Systemet fungerar precis som med de fasta kamerorna som står längs de skånska vägarna. Det kommer att sättas upp en skylt innan bussen som talar om att det pågår hastighetskontroll och kör man för fort tas ett kort. Syftet med kamerorna är detsamma som med de vanliga kamerorna, att sänka hastigheten. Det nya är helt enkelt att kamerorna är flyttbara.

– Vi kan ställa dit den lilla bussen med kameran istället för att ställa dit fyra eller fem poliser med lasermätare som kontrollerar hastigheten, säger Roland Johansson, trafikpolis i Helsingborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista