Fler lånar böcker i sommar

Många bibliotek i Skåne märker ett uppsving denna sommar. Antalet besök är fler än de brukar och statistiken över antalet utlånade böcker pekat uppåt.

Vissa bibliotek lever alltid upp på sommaren, som i Simrishamn dit många sommargäster kommer. Andra bibliotek brukar ha färre besök på sommaren än övriga året. Hässleholms är ett av dem, men i år är det en ovanligt många besökare, ungefär 100 fler om dagen än vad det brukar vara i juli månad. En som hittat till biblioteket i Hässleholm är Åsa Nilsson från Gumlösa.

– Idag passade det bra att sticka in på biblioteket när det regnade utanför, säger Åsa Nilsson.

Regnet ökar lässuget
Det är främst skönlitteraturen som lånas ut flitigt. Bara barn- och ungdomsavdelningen i Hässleholm har gjort över 1000 fler utlån i juli i år än vad de gjorde samma månad förra året och likadant ser det ut på vuxenavdelningen. Trenden är densamma på biblioteken i bland annat Simrishamn och i Kristianstad. Helena Götesdotter som är bibliotekarie i Hässleholm har en teori om vad lässuget beror på.

– Antagligen är det regnet och vi har fått många nya låntagare, många fler än vi brukar. Jag tror att det har regnat så mycket att folk som inte brukar gå på biblioteket har blivit tvungna att hitta på någonting som de inte brukar göra, säger Helena Götesdotter, bibliotekarie.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista