Banverket tillbakavisar kemikaliekritik

Länsstyrelsen är inte nöjd med Banverkets redovisning av innehållet i tre kemiska tätningsmedel som ska användas vid tunnelbygget genom Hallandsåsen utan kräver kompletteringar. Men Banverket tillbakavisar kritiken.

Steninge Arnesson som är miljöchef vid Banverket projekt Hallandså anser att Banverket har lämnat de uppgifter man är skyldiga att lämna.

– Enligt den miljödom som vi har för vår verksamhet ska vi informera till länsstyrelsen om de kemiska produkter vi avser att använda och det gör vi. Vi lämnar den information som lagstiftningen kräver, det finns ingenting i vår miljödom som säger att informationen ska utöver det som lagstiftningen kräver, säger Steninge Arnesson, miljöchef vid Banverket projekt Hallandsås.

Hemliga uppgifter
Vissa uppgifter om innehållet i de tre tätningsmedel det handlar om hålls hemliga. Länsstyrelsen menar att det här ställer till problem när de ska bedöma den miljöriskanalys som Banverket har gjort. Men Steninge Arnesson menar att länsstyrelsen inte kan kräva mer än lagen kräver.

– Uppgifter som leverantörerna inte behöver redovisa enligt lagstiftningen är ju att anses som företagshemligheter. Att redovisa sådana uppgifter till Länsstyrelsen kan ju ge problem för våra leverantörer och tillslut relationen mellan oss och våra leverantörer, säger Steninge Arnesson, miljöchef vid Banverket projekt Hallandsås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista