Krogar sköter gasolen bättre

Restauranger och krogar i västra Skåne har blivit betydligt bättre på att sköta sin gasolhantering. Den slutsatsen drar Räddingstjänsten Syd som i sommar har inspekterat gasolhantering och nödutgångar.

Räddningstjänsten syd har nyligen kontrollerat totalt 80 restauranger i kommunerna Lund, Burlöv, Kävlinge, Eslöv och Malmö.

12 av 80 restauranger fick anmärkningar till exempel för att de hade gasol utan att ha tillstånd för det, eller för att de hade för mycket gasol. 

Jämfört med kontrollen förra året är årets resultat en klar förbättring. Då var det bara 38 stycken restauranger som kontrollerades och nästan en tredjedel av dem fick anmärkningar.

– Folk har blivit mer medvetna och vår information har nått ut, säger Bertil Ohlkvist är områdeschef för tillsynen inom Räddningstjänsten Syd.

Men trots framstegen med gasolhantering så är han ändå bekymrad över att fyra restauranger vid inspektionen hade låsta nödutgångar.

– Många restaurangägare säger att de har glömt att låsa upp och det är mycket värre än att ha några liter för mycket gasol, konstaterar Bertil Ohlkvist.

Räddningstjänsten Syd kommer nu att göra oanmälda inspektioner för att kontrollera att restaurangerna håller sina nödutgångar öppna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista