Mycket kräftor i skånska sjöar

Det ser ut att även i år bli ett bra år för kräftälskare. Kräftorna i de skånska sjöarna är både många och stora lagom till att det nu är dags att fiska upp den.

Det är mest signalkräftor som kan fiskas i de skånska sjöarna, den gamla svenska flodkräftan blir allt mer sällsynt på grund av kräftpesten. Men i de sjöar där man satt ut signalkräftor börjar de nu växa till i antal och framtiden för det skånska käftfisket ser ljus ut.

– Många vatten som har stor potential att producera kräftor är bara i inledningsskedet än. Vi bör kunna hitta kräftor till konsumenterna till en rimlig kostnad framöver. Det tack vare att allt fler sjöar och vattendrag producerar signalkräftor, så det är positivt, säger Johan Wangström, fiskeridirektör på länsstyrelsen i Skåne.

Mördarsniglar inget toppbete
Kräftfisket har i år fått en ny dimension då det finns de som försöker få avsättning för sina mördarsinglar i form av bete i kräftfisket men Johan Wangström är tveksam till om det är en bra idé.

– Jag tror nog att för kräftans del så är nog inte mördarsniglar toppbetet utan kräftor är ett djur som söker sin föda väldigt mycket efter lukten på betet. Jag tror inte mördarsniglar ger ifrån sig så mycket lukt i vattnet. Jag håller en halvgammal brax som legat i solen lite som det bästa betet, säger Johan Wangström, fiskeridirektör på länsstyrelsen i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista