Ombyggnad av VA-system blir kostsamt

I takt med att klimatet förändras så måste även samhället förändras. Till exempel måste vatten- och avloppssystemen byggas om för att klara ökade regnmängder. En förändring som förväntas bli riktigt kostsam.

Ulf Thysell på VA-verket i Malmö har deltagit i en statlig utredning som bland annat tittat på vilka utmaningar kommunernas vatten och avloppssystem står inför. Och det är mer regn och höjda vattennivåer i hav, vattendrag och sjöar som kommer påverka VA-systemet.

- De skånska kommunerna är väl normalutsatta jämfört med resten av Sverige men det som man får tänka på framöver är kustområdena om vattennivån stiger. Det måste vi vara beredda på, säger Ulf Thysell.

Hur pass mycket förändringen kommer kosta för just Skåne är fortfarande inte klart men säkert är att det handlar om mycket pengar. Enligt statliga Klimat och sårbarhetsrapporten som presenteras senare i höst handlar det om mellan 10-20 miljarder kronor för hela Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista