Läkare misstänks för nya övergrepp

En läkare i Malmö har polisanmälts av fyra kvinnor, misstänkt för sexuella övergrepp. Läkaren, som arbetar som plastikkirurg, sitter sedan tidigare häktad misstänkt för våldtäkt på en patient.

Det brottet ska ha begåtts i samband med en behandling där patienten sövdes. Läkaren nekar till brott, men medger att han sövt kvinnan med narkosmedel, något som enligt kammaråklagare Bo Albrektsson gör det misstänkta brottet extra allvarligt.

– Det kan jag säga nu är att använda medlet på det viset som det är gjort här har inneburit en mycket stor fara för målsägande, man kan nog säga en direkt livsfara, säger Bo Albrektsson, kammaråklagare.

Viktigt med DNA-bevisning
En 25-årig patient polisanmälde läkaren i maj för att han först sövt ner henne och sedan våldtagit henne. I början var polisen osäker på om kvinnans berättelse kunde stämma, ord stod mot ord, men när provsvar kom från SKL, statens kriminaltekniska laboratorium, som visade att läkarens sperma fanns i kvinnan häktades han. Enligt åklagare Bo Albrektsson är DNA-bevis särskilt viktigt i just våldtäktsutredningar.

– Man kan väl säga att i ett sånt här mål så har det väldigt stor betydelse eftersom vi som regel inte har några vittnen som har sett någonting utan det här är saker som skett i det ensamma rummet. Då är DNA-bevisningen väldigt viktig, säger Bo Albrektsson, kammaråklagare.

Läkaren förnekar brott
Plastikkirurgens advokat, Mikael Nilsson, säger till Ekot att läkaren förnekar brott och att han kan förklara hur hans sperma hamnat i kvinnan, men i övrigt kan advokat Mikael Nilsson inte kommentera uppgifterna på grund av förundersökningssekretess. De fyra kvinnor som nu har kontaktat polisen och anmält läkaren säger att de blivit utsatta för sexuellt ofredande och våldtäkt. Utredningen växer och det är ännu oklart när åtal väcks.

– Det som kan bli aktuellt här är att gå in till rätten och begära honom häktad även för de här brotten, säger Bo Albrektsson, kammaråklagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista