Personrånen fortsätter minska

Personrånen fortsätter att minska i Malmö. Malmö har länge drabbats av procentuellt sett fler personrån än övriga storstäder i Sverige. Men för ett par år sedan vände kurvan.

2005 begicks över 900 personrån i Malmö kommun. Sedan dess har polis och sociala myndigheter satsat hårt på minska den här typen av brott. Polisen noterar att det för de sju första månaderna i år inträffade 421 personrån i Malmö, en minskning med 30 jämfört med januari till juli 2006. Trots den lilla skillnaden vill tillförordnade polismästaren Stefan Sintéus dra positiva slutsatser.

– Det är klart att en regnig sommar kan påverka men vill vi ändå tro att de insatser som polisens rånkommission och Malmö kommun gjort faktiskt har gett det resultatet som vi ser nu, säger Stefan Sintéus på Malmöpolisen.

Fler rån efter skolstart
Trots den förbättrade statistiken oroar sig ändå polisen för vad som kan hända de närmaste veckorna.

– Erfarenhetsmässigt vet vi att vi har en förhöjning av personrån när skolorna startar. Ungdomar träffas på nytt och kanske är det en viss form av positionering. Man vill visa sig på styva linan, det tror vi är en av anledningarna, säger Stefan Sintéus på Malmöpolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista