Mycket mygg i Kristianstad

Det extremt fuktiga och ganska varma vädret har gjort att myggorna utanför Kristianstad nu är extremt många fler än för bara några veckor sen.

Arne Halling, som samlar in myggor för ett forskningsprojekt har fått sina fällor fulla.

– Detta är en dramatisk förändring, från och med förra veckan när jag också var ute så har det ökat jättemycket och jag skulle gissa på att folk börjar känna av det också, säger Arne Halling.

Fällan som Arne Halling undersöker hänger precis i utkanten av vattenriket, bakom stationen i Kristianstad. Det är ett av sex ställen där Arne Halling regelbundet samlar in myggor. Han har en kylväska med sig, och när han har fällt ihop buren stoppar han ner den i väskan. Myggorna hamnar i en storts dvala. Sen ska de skickas till Uppsala, där man dels vill hålla koll på hur mycket mygg det finns, del på vilka arter det är och om de bär på några sjukdomar.

Plågsam stickmygga
Förra året hittade man den så kallade stickmyggan i Kristianstad. Den finns vanligen vid Dalälven, där de kan vara en stor plåga. De är aktiva även i solsken mitt på dagen, och biter direkt när de har satt sig. När det gäller utseendet är de inte lätta att skilja från vanliga myggor, men Arne Halling, som är ute mycket vid i de myggrika områdena, tror att han har råkat ut för dem i år.

– Det känns ju nästan så, framförallt nu på senare tid, säger Arne Halling, som samlar in myggor för Uppsala universitets räkning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista