Dyrare mat till hösten

Pasta, gryn och mjöl kommer att kosta omkring 25 procent mer i höst. Även kött och mejeriprodukter kommer att bli dyrare. Anledningen är höjda spannmålspriser som drivits upp av det dåliga vädret och högre konsumtion.

–  Som det ser ut nu har spannmålspriserna gått upp med 50 procent på bara några månader. Det innebär att våra produkter kommer att öka med 25 - 30 procent ut till våra kunder, säger Peo Crona, ordförande i Svensk Kvarnförening.

På bara ett år har priserna på spannmål fördubblats i Europa. Och det har flera olika orsaker. En anledning är att världen konsumerar mer spannmål. Ökat välstånd i Indien och Kina gör att vi helt enkelt äter mer än vi producerar. Men även vädret har ett finger med i spelet. Förra året var skörden rekorddålig och med allt regn ser det ut att bli likadant den här sommaren.

– Åtminstone här i Skåne ser det ju illa ut när det gäller skördeläget och ändras inte det är det risk att prisläget blir ännu värre, säger Peo Crona.

Det är också så att allt fler branscher är ute efter det spannmål som finns. Bland annat behövs det spannmål för att producera miljövänligt drivmedel. Och Peo Crona säger att vi nog helt enkelt får vänja oss vid prishöjningen på mjöl, bröd och pasta.

– Indirekt påverkar det även foderpriser och därmed kött och mejeriprodukter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista