Översvämningar ger extrajobb

Sommarens översvämningar har skapat extra arbete och kostnader för Skånes kommuner. Alla översvämningar måste nu utredas för att ta reda på vem som skall ersätta de skador som uppstått och för att undvika liknande händelser i framtiden.

– För oss återstår det mesta arbetet. Vi har gått igenom de runt 130 fastigheter som har drabbats, men sedan skall varje fastighet gås igenom var och en för sig för att se vad som har varit orsaken just där, berättar Ulla-Britt Thorén, biträdande VA-chef i Helsingborg.

Krävande utredningar
I många skånska kommuner görs liknande genomgångar för att man skall lära av det som hänt och kunna förebygga nya översvämningar men också för att reda ut vem som skall betala för de skador som uppstått.

– Man måste skapa sig en bild för att man i slutskedet skall kunna göra en bedömning var felet ligger och vem som är skyldig att ta hand om skadeståndet, säger Ulla-Britt Thorén.

Regnen kom olyckligt
Regnen kom på en olycklig tid för kommunerna eftersom det är semestertider och det inte fanns personal som kunde ta hand om alla kontakter som skall tas med drabbade och de utredningar som nu måste göras.

Tvingas kalla in extrapersonal
Därför har extrapersonal kallats in och personal har fått avbryta sina semestrar. Och i vissa kommuner har man också tagit in konsulter till hjälp. Allt extraarbete med utredningar innebär extra utgifter för kommunerna.

– Här är personal som sitter och jobbar på övertid och det är ju också en kostnad säger Ulla-Britt Thorén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista