Krävande städning stoppas av lag

De äldres rätt till mer krävande städuppgifter av hemtjänsten i Skåne leder till problem med arbetsmiljölagen. Kommunerna kan därför komma att behöva anlita andra personer för att utföra till exempel fönsterputsning och vädring av tunga mattor.

Kim Olsen är verksamhetschef för hemtjänsten i Hässleholms kommun och han tror att större delen av personalen är positiva till det nya förslaget men att frågan också måste ses ur arbetsmiljöperspektiv.  

– Ta tillexempel fönsterputs, bor man på fjärde våningen och det inte är vändbara fönster och man ska hänga ut genom fönstret, då är det definitivt en arbetsmiljöfråga. Det är inte en ovilja men arbetsgivaren har ett ansvar att vår personal har rätt utrustning, säger Kim Olsen.

Krävande städuppgifter
Socialtjänstlagen krockar ibland med arbetsmiljölagen. Äldre människor har rätt till tjänster i hemmet som ger dem en skälig levnadsnivå i vardagen men en del arbetsuppgifter kan alltså vara alltför krävande för hemtjänstpersonalen, både tekniskt och fysiskt så arbetet kan visa sig strida mot arbetsmiljölagen.

– Då gäller det att se är det så att det är hemtjänsten som exempelvis ska utföra det här biståndet eller är det någon annan aktör som vi måste koppla in, säger Kim Olsen, verksamhetschef för hemtjänsten i Hässleholms kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista