Försäkringskassan sen med utbetalningar

En tredjedel av de som har ansökt om tillfällig föräldrapenning får inte sina pengar i tid. I juli månad drabbades drygt 4600 skånska föräldrar med sjuka barn av handläggningstider på över en månad. Det trots att Försäkringskassan själv har som mål att handlägga 90 procent av alla ärenden inom en månad.

– Framför allt beror det på att vi har haft en ganska stor minskning av personalen, säger Gun Krona, informatör på Försäkringskassan i Skåne.

Problemen med försenade utbetalningar av Tillfällig föräldrapenning är egentligen inget nytt. Ända sedan Försäkringskassans påbörjade sin omorganisation i våras, så har andelen utbetalningar i tid legat under Försäkringskassans egen smärtgräns på 90 procent inom en månad.

Gun Krona säger samtidigt att statistiken på utbetalningar av sjukpenning ligger på 91 procent i tid, och anledningen till att dom som ansökt om just tillfällig föräldrapenning drabbats, är helt enkelt en prioriteringsfråga.

– När det gäller tillfällig föräldrapenning så handlar det oftast om att man är hemma en eller två dagar. Naturligtvis har det betydelse för människors ekonomi men vi har ändå sett det som viktigare att prioritera de som har sin månadsinkomst från oss.

När Försäkringskassan kan nå upp till målet att handlägga minst 90 procent av alla ärenden inom en månad är ännu oklart.

– Kommer vi inte i fatt kommer det bli övertidsarbete för handläggarna, säger Gun Krona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista