Rättegång om knark i statyett

Fem kristianstadsbor åtalas nu för grov narkotikasmuggling. De ska ha försökt smuggla in ett halvt kilo kokain gömt i en bronsstatyett. Idag inleds rättegången.

När tullen på Arlanda gjorde en rutinkontroll av ett postpaket på väg från Costa Rica till en adress i Kristianstad hittade de en bronsstatyett. Och i bronsstatyetten hittade de nästan ett halvt kilo kokain.

Tullen tog bort narkotikan, packade in statyn i paketet igen och lät det fortsätta till adressaten i Kristianstad. Samtidigt tipsade de polisen, som satte spaning och avlyssning på lägenheten dit paketet var på väg.

På det sättet hittade man inte mindre än fem män, mellan 25 och 34, som på olika sätt var intresserade av det väntade paketet.

De ringde för att kolla om det hade kommit, hämtade ut nycklar till lägenhetens postfack, och när paketet väl kom hämtade två av dem ut det, lämnade över det till en tredje man som i sin tur gömde det utanför en fjärdes lägenhet.

Därmed anser åklagaren att det står klart att de alla fem gemensamt och i samförstånd försökt föra in narkotika i Sverige och att det inte har varit för eget bruk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista