Patienter får egen vårdpeng

Med hjälp av ett nytt ekonomiskt styrsystem ska skåningarna få bättre primärvård nästa år. I systemet kommer varje vårdtagare att ha en egen vårdpeng som följer med patienten till den vårdcentral de själva väljer.

Alla skåningar kommer att tillhöra en vårdcentral men man får i första hand inte själv välja var man vill ha sin vårdcentral. I stället kommer man att automatiskt att tillhöra den vårdcentral man brukar gå till och har man inte sökt vård de senaste åren så får man den som ligger närmast. Varje patient tar med sig en påse pengar till den nya vårdcentralen i form av en vårdpeng som går till den vårdcentral som man är listad på. Pengarna har vårdcentralen oavsett om patienten söker vård eller inte. Vårdpengen följer alltså med patienten men varierar från patient till patient.

– En äldre person som behöver mer sjukvård får man mer ersättning för än en 25-åring, så det finns en form av tabell för hur mycket pengar man kommer få för olika personer, säger Henrik Hammar, moderat regionråd med ansvar för sjukvårdsfrågor i Skåne.

Viktigt med nöjda patienter
Eftersom varje patient har sin egen vårdpeng så är det viktig för vårdcentralen ha att nöjda patienter som stannar kvar och inte tar sin vårdpeng och söker en ny vårdcentral. Det här systemet skall snart vara infört i Skåne.

– Vi jobbar med det och vi är faktiskt måna om att ha politisk samstämmighet i den här frågan. Vi jobbar med en politisk styrgrupp och vi räknar med att vi under slutet av det här året har tagit fram en skiss på hur det här ska kunna se ut. Så i slutet av 2008 är väl det realistiska, säger Henrik Hammar regionråd med ansvar för sjukvårdsfrågor i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista