Privatisering av parkskötsel kritiseras

Kommunpolitikernas planer på att privatisera gatukontorets verksamhet i Osby har stött på kritik från fackligt håll. Trots att de anställda blivit lovade fortsatt jobb är oron stor.

Fackförbundet Kommunal menar också medlemmarna inte fått någon chans att diskutera beslutet.

– Vi fick information vid sittande bord, någon annan dialog har vi inte haft, säger Aster Håkansson vice ordförande Kommunal i Osby.

Oroliga anställda
Planerna på att privatisera gatu- och parkunderhållet i Osby kommun är inte förankrade i den lokala arbetarrörelsen. Detta trots att en liknande privatisering i grannkommunen Bromölla orsakat bittra motsättningar mellan facket och socialdemokratin där. Kommunledningen har försökt lugna de anställda, alla ska få behålla sina jobb efter att driften lagts ut på entreprenad, heter det. Men parkarbetaren Tord Bramwell är skeptisk.

– Det hette ju så att alla skulle få behålla jobbet men det vet man ju inte när det blir andra tider. Blir det lågkonjunktur så ska det skäras, det har ändå varit lite tryggare att jobba i det kommunala än i det privata. Så visst har man grubblat på det, säger parkarbetaren Tord Bramwell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista