Modeföretag ska kontrollera modeller

Danska modeföretag ska ta hand om sina modeller bättre. I samarbete med riksföreningen mot ätstörningar lovar man att hålla koll på om modellerna visar tecken på någon ätstörning.

Men varken i Sverige eller i Danmark kommer man att bestämma några minimigränser för modellernas längd och vikt så som man gjort på flera spanska och italienska modeföretag efter att flera modeller dött. En BMI-skala löser inte problemet säger Eva Kruse på Danish fashion institute.

– Jag tror inte på det, det är missvisande att lägga upp en BMI-skala och sen tro att man löst problemet, säger Eva Kruse på Danish fashion institute.

Hjälp av psykologer
En gräns betyder ingenting säger Eva Kruse. Om man tittar på de internationella modeller som gått under det här kravet så ser de ut som de alltid har gjort säger hon och lägger till att en BMI-gräns inte ser till människors olika kroppar. Den kan inte heller visa om någon lider av bulimi.

– Det viktiga är att vara uppmärksam på modellernas hälsa istället. Man ser när någon har ätstörningar. Och har någon problem ska branschen se det och kunna stötta dem, till exempel med psykologhjälp, säger Eva Kruse.

Kontrollerar hur modellerna mår
Inte heller här i Sverige finns det just nu några planer på att lägga en BMI-gräns. Utan på agenturer som Sweden models i Malmö, som har flera hundra modeller knuten till sig,  arbetar man just med att hålla koll på hur modellerna mår. Torgny Vikbladh, som jobbar här tror att det är viktigare än siffror.

– Alla människor ser olika ut, någon har en extremt tunn benstomme, andra har en tjockare benstomme. Det är egentligen en fråga om att man inte driver sina modeller till att banta, och att få dem att förstå att de duger som de är, säger Torgny Vikbladh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista