Ambulanspersonal kritiserar ledning

Ambulanssjuksköterskorna i Skåne är missnöjda och tycker att deras kunskaper inte tas tillvara i sjukvården. I dag lämnas en protestskrivelse till regionen från ett 80-tal av de anställda.

– Kamber som är vår medicinska ledning kommer en del gånger ut med direktiv som inte är förd i dialog med personalen, säger Rikard Uppenberg, facklig företrädare för Vårdförbundet.

Personalen i ambulanserna tycker att de blir alldeles för detaljstyrda genom direktiven, direktiv som kan handla om de mesta skiftande saker.

– För ett år sedan fick vi ett direktiv om hur man ska åka hiss och vem som ska åka hiss. Då kan man känna att det är lite väl detaljerat för oss, säger Rikard Uppenberg, facklig företrädare för Vårdförbundet

Kräver bättre dialog med ledningen
Ambulanspersonalen menar också att ledningen inte lyssnar på dem och inte vill diskutera hur man bedriva vården och därför känner de sig inte uppskattade för sin kompetens.

– Många har jobbat i väldigt många år med det här och har stor erfarenhet av att jobba prehospitalt. Från att ha jobbat rätt självständigt till att nu bli inne i en massa direktiv det känns lite främmande för många, säger Rikard Uppenberg.

Upprörd stämning bland personalen
Nu är stämningen upprörd bland många ambulanssjuksköterskor men Rickard Uppenberg tror att problemen kan lösas men det kräver att ledningen för Kamber tänker om.

– Man måste bli tydligare och satsa på det här med dialog, säger Rikard Uppenberg, facklig företrädare för Vårdförbundet.

Ledningen för Kamber väntar med att kommentera ärendet tills de fått det brev som ambulanspersonalen skickar på onsdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista