Försök med gummiasfalt i Skåne

På försök kommer två kortare vägsträckor i Skåne att asfalteras med en ny sorts asfalt med gummi. På sikt hoppas Vägverket att såväl miljö som ekonomi ska bli bättre med den nya asfalten.

Det är på en sträcka på yttre ringvägen norr om Oxie och på en sträcka på E22 i Lund som vägverket kommer att lägga ut gummiasfalt. Gummiasfalt är en teknik som funnit i ungefär 25 år och som används mycket i USA och nu hoppas man på Vägverket att det skall fungera även i Sverige. Anledningen är att gummiasfalten är mer miljövänlig än den vanliga asfalten säger Anders Berg projektledare på vägverket.

– Det handlar om möjligheten om att lägga bullerreducerande asfaltsbeläggningar så att man minskar vägtrafikbullret. Det finns också möjlighet att uppnå minskade partikelemissioner med gummiasfalt jämfört med konventionell asfalt, säger Anders Berg projektledare på Vägverket.

Ekonomiska fördelar
Förutom att färre små och skadliga partiklar sprids i luften och att det kan bli mindre bullrigt så finns det också ekonomiska fördelar med gummiasfalten på lång sikt.

– Du får en ökad livslängd jämfört med den konventionella asfalten och det gör att det långsiktigt finns en god ekonomisk potential i de här produkterna, säger Anders Berg projektledare på Vägverket.

Nu ska Vägverket noga testa och följa vad som händer med den nya asfalten och blir resultat bra så kan det komma att ligga gummiasfalt på många skånska vägar i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista