Varmt väder ger mygg i massor

Det surras och sticks lite över allt i Skåne just nu, det är nämligen väldigt mycket myggor i luften. När det blivit varmt efter allt regnande är förutsättningarna idealiska för de små insekterna.

Christine Dahl är professor emeritus entomologi och hon säger att den goda tillgången på vatten gynnar myggorna.

– Just nu är det mycket vatten, småpölarna har fått vatten och ute på fälten finns det vattentillgång, säger Christine Dahl.

Kläcks i solen och värmen
När solen och värmen kommer så kläcks myggäggen på löpande band. Dels ägg som legat många år och väntat på rätt förhållande och dels lite nyare ägg. När det sen blir så många myggor på en gång så ökar chansen att de hinner föröka sig under den här säsongen. Detta leder i sin tur till ännu mer mygg. Men det är inte bara antalet myggor som gör vi upplever dem som många just nu.

– Det är nog så att vi har haft några myggfria år och nu uppfattar man det som om det är mycket mygg, säger Christine Dahl, professor emeritus i entomologi.

Extra känsliga mot mygg
Att det varit två extremt dåliga myggår i fjol och i förfjol kan också förklara att det är många som i år tycker att myggbetten är extra jobbiga och att det kliar mer än det brukar.

– Oftast är det så att då har mött en art som man inte mött på länge och då blir man lite känslig. Men det finns också vissa myggarter som är stora och de brukar komma på våren, men det är möjligt att de har en andra generation nu, säger Christine Dahl, professor emeritus i entomologi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista