Bönder får mer betalt för mjölk

Nu får svenska mjölkbönder mer betalt för sin mjölk och för konsumenterna kan det i längden innebära högre pris i butiken. Arla Food har till följd av världsmarknadens kraftiga höjning av priset på mjölkprodukter höjt priset på mjölk med nästan 16 öre kilot.

Mjölkbonden Lars Nilsson med gård utanför Näsum menar att höjningen från Arla kom i senaste laget.

– Ledningen har haft en rädsla för att göra sämre resultat och det har bara slagit mot mjölkpriset. Så jag är besviken att den inte har kommit, det är många lantbrukare som har slutat på grund av deras inställning i prisfrågan. Så den kommer i tolfte timmen, säger Lars Nilsson.

Utrymme för prishöjningar
Mjölkbönderna har haft en tuff situation sen mjölkpriset sänktes i och med karikatyrteckningarna av profeten Mohamed i danska Jyllandsposten som orsakade en bojkott mot bland annat Arla. Sen dess har även spannmålspriserna skjutit i höjden vilket har gjort det ännu dyrare att tillverka mjölk. Enligt Lars Nilsson så måste priset upp för att Svenska mjölk ska finnas kvar, något konsumenterna måste acceptera.

– Mjölk är den billigaste produkt vi kan köpa, den kostar inte mer än 60 procent av en liter vatten. Så här finns det utrymme, säger mjölkbonden Lars Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista