Bussar kan inte ersätta färdtjänst

I takt med att Skånetrafiken handikappanpassar sina bussar i Malmö blir det all svårare att få rätt till färdtjänst.

Pensionärernas riksorganisation, PRO i Skåne tycker att Malmö stad går allt för hårt fram, eftersom bussarna inte kan tillgodose röreslsehindrade personer tillräckligt för att kunna ersätta färdtjänsten.

– Vi är inte nöjda med tillgängligheten på bussarna. Det sägs att de ska vara handikappanpassade men det är de inte, långt ifrån, säger Malte Lindberg, ordförande för PRO:s samorganisation i Malmö.

Flest avslag i Malmö
Han är kritisk till hur det bli allt svårare att få färdtjänst. Förra året överklagade 89 personer beslut om färdtjänst i Malmö, vilket kan jämföras med fem personer i Helsingborg och tolv i Kristianstad. Malmö står för över hälften av alla överklaganden i Skåne.

Fler kan använda
Malte Lindberg säger att fler kan använda sig av Skånetrafikens bussar istället, men enligt honom är problemet att bussarna inte är tillräckligt anpassade för att duga som fullgod ersättning till färdtjänst.

– Man går för hårt fram i avslagen av färdtjänstkraven, säger Malte Lindberg.

”Definitivt anpassad”
Göran Lundblad, trafikchef på Skånetrafiken tycker tvärtemot Malte Lindberg att Malmös bussar lever upp till kraven för funktionshindrade.

– Fordonet är definitivt handikappanpassat, säger han

Kan inte ersätta helt
Däremot säger han att Skånetrafiken aldrig helt kan ersätta färdtjänsten.

– Inte till alla, alltid men bor man nära en hållplats och inte behöver göra några byten klarar vi det. Men vi kommer aldrig att klara alla, det är därför det finns ett hemtjänstsystem, säger Göran Lundblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista