Gott om lediga studieplatser

Antalet studenter minskar i hela landet, men för Malmö högskolas del ser siffrorna positiva ut.

Inför höstterminen i år lhar högskolan lika många antagna som förra året. Det visar sig när det andra antagningsbeskedet nu skickats ut.

– Alla områden har nog varit beredda på att det skulle se sämre ut än vad det gör, säger Cecilia Hultman, antagningshandläggare på Malmö högskola.

Många får jobb
Söktrycket till universitet och högskolor har sjunkit i hela landet. Många väljer att inte studera utan arbeta eftersom konjunkturen gör att många får jobb.

Störst bortfall vid registreringen
Men i Malmö lyckas man alltså ändå hålla uppe antagningssiffrorna. Drygt 10 200 personer har antagits och det är vad siffran brukar ligga på. Fast helt säker kan man inte vara på att de som anmält sig verkligen dyker upp i höst.

– De flesta brukar försvinna först vid registreringen och påbörja sina studier. Än så länge är alla områden glada och så får vi se vid registreringen om alla dyker upp

Många sena anmälningar
De populäraste utbildningarna är sjuksköterske-, socionom-, tandläkare- och fastighetsmäklarprogrammen. Men till 213 andra program och kurser finns det fortfarande platser över och de sena anmälningarna fortsätter att trilla in.

– Vi har fått in någonstans mellan 200-300 efteranmälningar på en vecka, där är fler studenter påväg in i programmet, säger Cecilia Hultman.

Även Lunds universitet har lediga platser på 348 av sina program och kurser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista