Utökat varsel mot Helsingborgs Dagblad

Tidigare i veckan varslade Journalistförbundet om stridsåtgärder mot drygt 90 tidningar i landet för att få igång förhandlingar om ett nytt avtal med tidningsutgivarna. På torsdagen utökades varslet om arbetstidsblockad med stridsåtgärder riktade mot Helsingborgs Dagblad.

Anledningen är de schemaändringar som gjorts på tidningen för att man ändå ska kunna ge ut tidningen på söndagar och måndagar.

– Vi och förbundet ser det som om de försöker kringgå konsekvenserna av varslet som journalistförbundet la, säger Hedvig Juhasz Toth som är klubbordförande för journalisterna på Helsingborgs Dagblad. 

Men chefredaktören Lars Johansson anser inte att tidningen kringgå arbetstidsblockaden.

– Vi utnyttjar de möjligheter vi har, vi har rätt att göra schemaförändringar två veckor innan de ska träda i kraft. Journalistförbundet la ett varsel som gav den möjligheten för oss, säger Lars Johansson, chefredaktör.

Tunn och lokal tidning
På grund av schemaändringarna varslade Journalistförbundet om ytterligare stridsåtgärder enbart mot Helsingborgs Dagblad, ett varsel som innebär att tidningen under tre dagar, från och med den 20 augusti inte kan använda sig av texter och bilder som inte producerats av anställda på HD. Resultatet skulle bli en väldigt lokal och tunn tidning. Detta eftersom exempelvis utrikesmaterial från nyhetsbyråer inte kan publiceras.

Kräver att förslaget dras tillbaka
För att undvika att stridsåtgärderna träder i kraft kräver journalistförbundet att HD backar i fråga om schemaändringarna säger Hedvig Juhasz Totth fackklubbsordförande på Helsingborgs dagblad

– Det är att dra tillbaka förslaget om schemaförändringarna och precis som de flesta andra tidningar inse vilka konsekvenser en konflikt har och rätta sig efter det, säger Hedvig Juhasz Toth, klubbordförande för journalisterna på Helsingborgs Dagblad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista