Många omkom i julitrafiken

Förra månaden blev den dystraste julimånaden under hela 2000-talet när det gäller antalet döda i den skånska trafiken. Hittills i år har 48 personer omkommit och det är långt fler än målet i nollvisionen.

Målsättningarna i Nollvisionen är att högst 29 skulle dö i trafiken i Skåne i år. Men på bara första halvan av året har den siffran grusats ordentligt med närmare 50 dödsfall och antalet döda i trafiken är högre i Skåne än i resten av Sverige.

– Vi har väldigt mycket trafik på ett litet vägnät i Skåne. Vi har en tät trafik och mycket transittrafik som gör att riskerna ökar och förmodligen är det som slår igenom, säger Anders Ericsson, vd för NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, i Skåne.

Dystra framtidsutsikter
Med en högkonjunktur på väg ökar trafiken. Fler unga, ovana förare samtidigt som vi blir allt äldre när vi kör gör att Anders Ericsson har svårt att se ljust på framtiden.

– Riskfaktorerna ökar i trafiken samtidigt som trafikmängden ökar. Det gör att jag har väldigt svårt att se att vi i dagens läge ska få ner antalet döda i trafiken, säger Anders Ericsson.

Krokiga landsvägar farliga
Antalet döda i trafiken hade kunnat minskas om man satsat mer på säkra vägar och korsningar menar Anders Ericsson. Om man arbetade ännu mer för att få ner hastigheterna, särskilt på krokiga landsvägar, skulle man kunna undvika många dödsolyckor.

– När man tittar på olyckorna i efterhand så är de så onödiga. När man sitter och jobbar med det här drar man bara en djup suck och tänker varför skulle det hända igen, säger Anders Ericsson, vd för NTF Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista