Sören Olofsson ny regiondirektör

Region Skåne får snart en ny regiondirektör. Det blir Sören Olofsson, som tidigare var landstingsdirektör i Stockholms län som nu blir Region Skånes högste tjänsteman.

Valet av Sören Olofsson gillas även av oppositionen.

– Han är respekterad och kunnig, har lång erfarenhet och har varit i Skåne litegrann. Hade vi varit i majoritet kan man inte utesluta att vi hade gjort samma val, säger socialdemokraten Uno Aldegren.

Regionstyrelsens ordförande moderaten Jerker Swanstein motiverar valet av Sören Olofsson bland annat med hans kunskaper i sjukvårdsfrågor.  

– Vederbörandes erfarenheter av att leda stora organisationer och särskilt med tyngdpunkt på sjukvård är det som har varit utslagsgivande för oss, säger Jerker Swanstein.

Förvånad över beslutet
Att den nuvarande regiondirektören Mats Welff inte har så stora kunskaper i sjukvårdsfrågor har varit avgörande i valet av en ny regiondirektör. Men Mats Welff är ändå lite överraskad att han får gå nu.

– Ja en viss förvåning var det eftersom jag var inställd på att köra ett år till kanske. Men samtidigt är jag fullt medveten om att det här är en del av spelet och mitt femåriga mandat går ut den sista september, säger Mats Welff, avgående regiondirektör i Region Skåne.

Mats Welff har ingen fallskärm men förhandlar med Region Skåne om ekonomisk kompensation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista