Band ska rädda fruktodlingar

För att bli av med skadedjur i fruktträd så prövas nu en ny metod, som forskats fram i Alnarp. Platstrådar i träden förvirrar insekterna och gör att de inte fortplantar sig.

- Det har fungerat mycket bra, speciellt på plommonen. Där märker vi en markant skillnad, säger Per-Olof Persson, som testar metoden på sin fruktodling i Dagstorp utanför Kävlinge.

De röda små plasttrådarna som hänger i Per-Olf Perssons fruktodling ser ut som elsladdar. Plasten utsöndrar en doft som luktar precis som insektshonorna gör. I och med att hela odlingen nu luktar hona så kan hanarna inte hitta de riktiga honorna och därmed så blir det ingen parning och inte heller några larver som kan krypa in i frukterna.

Tanken bakom metoden att förvirra insekter genom dofter är gammal. Men först för ett år sen godkändes de röda små plasttrådarna av kemikalieinspektionen.

- Jag tror att odlarna kommer att använda där här metoden alltmer framöver. Just nu är det den mest lovande metoden, säger Peter Witzgall, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista