Ny metod gjorde flicka frisk

9-åriga Lina Gustavsson från Perstorp led av en farlig sjukdom och fick för en tid sen som första person i landet celler som producerar insulin inopererade i underarmen. Det här har gjort att hon nu kan göra vad hon vill.

- Nu kan jag bada, hoppa studsmatta och kela med min katt, säger Lina Gustavsson glatt.

Lina hade en allvarlig kronisk sjukdom i bukspottskörteln, som gjorde att den ständigt var inflammerad och att det fanns stor risk att hon skulle utveckla cancer i framtiden.

Sjukdomen gav henne väldigt ont i magen, och det tog lång tid innan de fick en diagnos.

- Vi märkte redan tidigt att det var något som inte stämde fast då visste vi inte vad det var. Hon hade kraftiga smärtor i magen och vi var på sjukhuset många gånger, säger Linas mamma Åsa Gunnarsson.

Efter mycket testande och långa perioder på lasarett, både i Helsingborg och i Stockholm, visade det sig att det skulle bli nödvändigt att operera bort Linas bukspottskörtel.

Det är i bukspottskörteln som man producerar insulin och även om Lina hade en allvarlig sjukdom så fungerade hennes insulinproduktion. Därför föreslog läkarna att man skulle testa en helt ny metod för att hon skulle slippa få svår diabetes. De ville transplantera hennes insulinproducerande celler till underarmen.

Även om hon idag, tre år efter operationen, behöver få låga doser insulin och måste övervakas hela tiden så har metoden fungerat över förväntan.

- Lina mår så bra man bara kan, säger hennes mamma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista