Många skåningar drabbade av åska

Många skåningar har drabbats av sommarens åska. På Länsförsäkringar har man märkt en tydlig ökning i antalet skador som anmälts till följd av blixtnedslag.

– Det har ökat närmare tre gånger så mycket under året och vi har haft drygt 100 anmälningar bara under juli månad, så att många av våra kunder har drabbats, säger Ingrid Flarup, skadechef på Länsförsäkringar i Skåne.

Vid ett blixtnedslag i hemmet är det framförallt hemelektroniken som skadas och trots försäkring kan åskan bli en dyr historia.

– Vid överspänningar och åskslag så får man ersättning och normalt de första två åren får man en motsvarande ny vara. Men har det gått några år så är det en avskrivning på det och tyvärr får då kunderna ta en del av kostnaden och det kan bli ganska kostsamt. Ihop med självrisker slår det hårt mot en privatperson som har dyrbara saker, säger Ingrid Flarup, skadechef på Länsförsäkringar i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista