Flygplan isolerades på Kastrup

Passagerare på ett plan från Bangkok som landade på Kastrup på måndagsmorgonen fick inte lämna planet förrän efter en halvtimme. Orsaken var att det fanns risk för att en av passagerna bar på en smittsam sjukdom.

– Det som hände var att vi fick ett meddelande från Bangkokflyget på väg till Köpenhamn att en passagerare ombord, en 14-årig flicka, möjligtvis visade symptom på hjärnhinneinflammation och det beskedet får vi från en läkare ombord, säger Karsten Holder, chef för polisen på Kastrup.

Beredskapsteam kallades in
Det var när planet förbereddes för inflygning mot Köpenhamn vid halv sjutiden på måndagsmorgonen som personal på Kastrup fick veta att en av passagerarna möjligtvis bar på en smittsam sjukdom. Ett beredskapsteam från Köpenhamn kallades till flygplatsen och läkaren som fanns ombord överlade med de danska läkarna därifrån.

– Efter ungefär en halvtimme var vi färdiga och passagerarna fick gå. Passagerna informerades om vad stoppet rörde sig om och hur de skulle förhålla sig till informationen, säger Karsten Holder.

Flickan fördes till sjukhus
Den här typen av plan har vanligtvis ett par hundra passagerare och alla som befann sig om bord fick med sig ett papper där man uppmanades att vara uppmärksam på om man fick vissa symptom. Man tog också namn och passuppgifter på de passagerare som satt i närheten av den 14-åriga flickan för att vara på den säkra sidan. Flickan har nu åkt till sjukhuset i Köpenhamn tillsammans med sina föräldrar.

– Flickan är fortfarande på sjukhus där man ska ta blodprover. Hon mår bra men exakt vad det rör sig om vet vi först senare, säger Karsten Holder är chef för polisen på Kastrup

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista