Flygkrasch i Dalarna ska utredas

Under måndagen har Statens haverikommission inlett sitt arbete för att utröna vad som orsakade söndagens flygkrasch vid Skinnaråsen i Dalarna då två flygare från Skåne skadades.

Stefan Christensen från Statens haverikommission har varit på olycksplatsen och han kan konstatera att det varit en våldsam krasch.

– Islaget har varit mycket kraftigt. Flygplanet har slagit tre, fyra tallar och därefter plöjt upp en gata i terrängen och sen slagit i ett mindre träd och hamnat upp och ner på rygg. Det man konstatera är att de ombordvarande har haft tur som överlevt den här olyckan, säger Stefan Christensen.

Ont om ögonvittnen
Orsaken till olyckan är ännu okänd och det dröjer sex till 12 månader innan haverikommissionen är klar med sin slutrapport. Det är ont om ögonvittnen till händelsen men enligt Stefan Christensen tyder ingenting på att propellern har stått stilla vid kraschen.

– Propellern verkar ha roterat när flygplanet har gått ner i både träden och marken, säger Stefan Christensen på Statens haverikommission.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".