Regnoväder stoppade vattenverk

Lördagens kraftiga regnoväder ledde till stora problem med dricksvatten och översvämningar i Skurups kommun. Tätorten fick 71 millimeter regn och på andra håll i kommunen föll det uppemot 200 millimeter regn på bara någon timme.

Ett tiotal hus fick hjälp från räddningstjänsten med att tömma sina källare på vatten. Även skolor och butiker blev översvämmade. Hela Skurups tätort blev dessutom utan vatten efter att en säkerhetsanordning känt av översvämningen och automatiskt stängt av vattnet.

– Jag har nog aldrig sett dess like, det har nog aldrig kommit så mycket på så kort tid. 71 millimeter det är extremt, säger Lennart Thunberg, driftledare på Skurups vattenverk.

Stora värden kunde ha förstörts
Om inte vattenverkets säkerhetsanordning hade stängt av vattnet fanns det en risk att orent vatten hade pumpats ut i systemet. Hade vattnet kommit ut skulle också stora mängder elektrisk utrustning ha kunnat förstöras.

– Då hade vi kanske förstört värden för miljonbelopp, man vet aldrig, säger Lennart Thunberg, driftledare på Skurups vattenverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".