Skadade piloter på väg hem

De två privatflygare som skadades vid en flygkrasch i Dalarna mår efter omständigheterna bra och kommer att få lämna sjukhuset och åka hem till Skåne under veckan.

Enligt haverikommissionen har de båda piloterna haft stor tur som överlevde kraschen. En krasch som blev mycket våldsam berättar Stefan Christensen på Statens haverikommission.

– Islaget har varit mycket kraftigt. Flygplanet har slagit tre, fyra tallar och därefter plöjt upp en gata i terrängen och sen slagit i ett mindre träd och hamnat upp och ner på rygg. Det man konstatera är att de ombordvarande har haft tur som överlevt den här olyckan, säger Stefan Christensen.

Båda piloterna erfarna flygare
Det var på söndagen strax efter klockan 10 som det enmotoriga Cessna-planet, som ägs av en av piloterna, lyfte från Siljansnäs i Dalarna. Ombord fanns två privatflygare som skulle flyga hem till Malmö Airport. Efter cirka 2 mils flygning söderut kraschlandade planet vid Skinnaråsen. Det är ännu oklart vad som orsakade olyckan men Statens haverikommission har redan konstaterat att propellern snurrade när planet tog mark. Mikael Sörenson, ordförande i Sturups flygklubb, känner de båda flygarna väl och vet att de är erfarna.

– De har flugit mycket, exakt hur många timmar de har vet jag inte men jag gissar att de har flugit mellan 300 eller 400 timmar vardera. Jag har pratat med en av flygarna och under omständigheterna mår de ganska bra. De ska transporteras från sjukhuset hem till Malmö under de närmaste dagarna, säger Mikael Sörenson, ordförande i Sturups flygklubb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".