Ansträngt läge på akuten i Lund

Just nu är läget på akutmottagningen på sjukhuset i Lund mycket ansträngt. Patienter med lindrigare åkommor kan få vänta upp till åtta timmar och på akuten uppmanar man nu människor att främst söka sig till vårdcentraler.

Thorarinn Gudmundsson som är driftansvarig läkare på akuten säger att det ansträngda läget bland annat beror på brist på personal.

– Vi har emellanåt sådana här toppar, på vintern är vi mer beredda att ta hand om dem. Men när de kommer på här sättet på sommaren så har vi mycket mer bekymmer på grund av personalbrist, vi har inte full bemanning. Sen har vi ett allt äldre samhälle och trycket ökar på akutmottagningen.

Problem med överbeläggning
Under gårdagsdygnet sökte 220 patienter vård på akuten i Lund, vilket är runt 40 patienter mer än vanligt. Dessutom har sjukhuset ett 50-tal överbeläggningar, ett 20-tal av de patienterna är redan färdigbehandlade och väntar på en plats inom den kommunala vården. Men även där är väntetiderna långa. Akuten ber nu allmänheten att främst vända sig till vårdcentralerna men om de har möjlighet att ta emot alla är osäkert.

– Jag vet att det är trångt där också men vi kan inte säga så mycket annat nu. Jag vet att en mycket stor del kommer komma hit ändå eller hänvisas hit i alla fall. Men vi får i alla fall säga till allmänheten att det är svårt och det kommer bli långa väntetider, säger Thorarinn Gudmundsson, driftansvarig läkare på akuten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".