Öresund ska bli trafiksäkrare

På onsdag blir Öresund trafiksäkrare. Då sätter nämligen svenska och danska sjöfartsverket igång sin nya gemensamma radarövervakning av alla fartygsrörelser i södra Öresund. Meningen är att radarövervakningen ska rädda liv.

I hårt väder och ibland dålig sikt ska fartygen in i världens mest trafikerade sund. Många fartyg som kommer från atlanten blir helt klart skärrade. Men nu ska de få hjälp av Vts sound, ett övervakningssystem med bemanning dygnet runt. Målgruppen är handelsfartyg med vikt på över 300 bruttoton. Det är också de som ska serveras information om väder, hinder, navigationsvarningar och uppgifter om vatten och strömförhållanden. Fartygen får frivilligt vara med och rapportera vilken väg de ska gå, hur djupt och med vilken last.

Färre grundstötningar i framtiden
Över fyrtiotusen fartyg går upp eller ner i Öresund varje år och alltför ofta blir det grundstötningar och kollisioner. Men det ska bli färre av dem i framtiden säger Lennart Andersson som är chef för Vts sound i Malmö.

– Jag är fullt övertygad om att det här kommer att hjälpa till, det kommer inte att ta bort det helt men jag är övertygad om att det kommer att göra en sådan insats att vi kommer att se en nedåtgående trend, säger Lennart Andersson, chef för Vts sound i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".