Enkelt blodprov avslöjar missbruk

Inom ett par år kan en ny metod som avslöjar alkoholrelaterade sjukdomar att finnas på marknaden. Testet består av ett enkelt blodprov och ger svar efter bara fem minuter.

Den som utvecklat metoden är Arthur Varga forskare på Lunds tekniska högskola.

– Det är så att de flesta personer som har en hög alkoholkonsumtion eller missbruk berättar inte det utan håller det för sig själv. Därför är ett sådant här test ett mycket bra verktyg för att kunna avslöja ett sådant här missbruk, säger Arthur Varga.

Dagens metoder dyra
Det finns redan idag metoder som kan avslöja alkoholrelaterade problem, men de är dyra, tar lång tid och ger inte alltid korrekt svar. Med det här nya testet tar det bara ett par minuter innan resultaten är klara. Testet är framförallt tänkt att användas inom sjukvården men Arthur Varga ser även andra användningsområden.

– Tillexempel för att påvisa missbruk hos olika yrkesgrupper som piloter inom flyget och olika chaufförer. Exempelvis företagshälsovården och vid anställningsförföranden, säger Arthur Varga.

På marknaden inom två år
Förenklat innebär metoden att man undersöker hur mycket av ett visst ämne som det finns i blodet. Mängden av ämnet visar sen om testpersonen har ett alkoholrelaterat problem eller ej. Testet ska snart finnas tillgängligt för vårdcentraler, företag och andra som kan ha användning för det.

– Tanken är att inom ett eller två år paketera det här på ett snyggt sätt så att det går att sälja, säger Arthur Varga, forskare på Lunds tekniska högskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".