Hennes anmälan mot kirurgen läggs ned

Bara en anmälan mot plastikkirurgen i Malmö leder till åtal. Det gäller den första anmälan om våldtäkt från i maj. De andra fem anmälningarna valde åklagaren att lägga ner eftersom han anser att bevisen är för svaga.

Monica är en av dem som valde att anmäla kirurgen flera år efter att hon säger sig ha blivit våldtagen av honom och hon är besviken över åklagarens beslut.

– Jag blir ledsen, för då menar de att de inte tror på oss, säger hon.

Monica heter egentligen något annat. Hon är 40 år gammal, bor i Malmö och jobbar som undersköterska på ett vårdhem. Hennes berättelse började fem år sedan när hon besökte plastikkirurgen för att operera underlivet efter skador från en förlossning. Men istället för en vanlig operation säger hon att hon blev våldtagen den dagen.

– Han bad mig att gå in i ett rum och ta av mig. När han kom in bad han mig lägga mig för att han skulle känna på min muskulatur innan operationen. Men när jag lade mig, så körde han in fingrarna i mig och rörde dem fram och tillbaka gång på gång. Det var så obehagligt och jag bad honom sluta, men inte förrän jag reste mig från sängen backade han.

Övergreppet fortsatte när läkaren stoppade in fingrarna i hennes underliv igen.

– Han ställde sig bakom mig, och fortsatte så jag skrek ”jag vill inte mer”. Då var det som att han vaknade upp. Han släppte mig och säger ”du ska opereras om fem minuter. Gör dig redo”.

Valde att inte anmäla
Monica valde att inte anmäla kirurgen då eftersom hon skämdes. Men när den första anmälan blev känd, vågade hon också. Nu står det klart att hennes våldtäktsanmälan inte leder till något åtal. Åklagaren vill inte uttala sig om fallet eftersom den är sekretessbelagd, men säger att bevisen är för svaga, att det gått för lång tid sen de påstådda våldtäkterna.

– Att anmäla sent är naturligt vid den här typen av brott. Det är mycket skamkänslor inblandade, även för att man överhuvudtaget ha uppsökt en sån här klinik, säger Max Fredriksson, de fem kvinnornas advokat.

Polisen har begärt ny prövning
Han ska be åklagaren överväga fallen än gång till men om han inte ändrar sig så skickas de över till en oberoende åklagare i Göteborg. Även polisen i Malmö har begärt en ny prövning av åklagarens beslut. För de tycker att han lagt ner fallen för snabbt.

– De är mycket trovärdiga i sina utsagor. Dessutom styrker de upp varandra för det är liknande brott som de blivit utsatta för, säger Max Fredriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".