Oklart hur länge patienter får vänta

På tisdagseftermiddagen stoppades samtliga ickeakuta operationer i Skåne på grund av extrem överbeläggning framför allt på sjukhusen i Lund och Malmö. Det är fortfarande oklart hur länge de patienter som fått sina operationer inställda får vänta.

Kenneth Törnebrandt, regionläkare i beredskap berättar vad det stoppet betyder rent praktiskt för de vårdsökande i Skåne.

– För de patienter vi tar om hand betyder det ingenting de blir väl omhändertagna som planerat men tyvärr så kan ett antal patienter som var inplanerade för ickeakuta ingrepp få vänta ett tag, säger Kenneth Törnebrandt, regionläkare i beredskap.

Extrem situation
De patienter som har inplanerade operationer rekommenderas att avvakta besked från den enhet som operationen var inplanerad på. Varför situationen på sjukhusen ser ut som den gör just nu kan Kenneth Törnebrandt inte svara på.

– Det vet vi inte, anstormningen var helt extrem, det här har vi inte sett tidigare. Det var inte på ett enstaka ställe utan det var över hela fronten med värsta situationen i Lund och därefter Malmö. Men även andra ställen hade fullbelagt alternativt överbeläggningar, säger Kenneth Törnebrandt regionläkare i beredskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".