Operationsstoppet har hävts

Operationsstoppet som utlystes på tisdagsftermiddagen på grund av extrema överbeläggningar på framför allt Lunds och Malmös sjukhus har hävts.

Samtliga patienter med inplanerade ickeakuta operationer har under det senaste dygnet fått vänta men nu ska den värsta krisen vara löst säger Kenneth Törnebrandt, regionläkare i beredskap.

– Efter kontakt med chefläkare i Lund och Malmö så har vi fått klart för oss att det går nu att gå tillbaka till den mer ordinarie verksamheten så att det temporära, extraordinära stoppet på vissa operationer som inte var absolut nödvändiga det hävs med omedelbar verkan, säger Kenneth Törnebrandt.

Övertid har beordrats
Det upphävda stoppet betyder att de patienter som inte fått andra besked kommer att opereras som planerat säger Kenneth Törnebrandt. Den ansträngda situationen har lösts bland annat genom att kalla in personal som är på semester.

– Många extraordinära åtgärder har satts in. Personal har kallats in från semester och övertid har beordrats, säger Kenneth Törnebrandt, regionläkare i beredskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".