Avmattad befolkningsökning i Skåne

Befolkningsökningen i Skåne har mattats av under det första halvåret i år jämfört med samma period i fjol. Detta trots att antalet födda barn och antalet nyinflyttade har ökat mer än under det första halvåret 2006.

Från den första januari till den sista juni 2006 ökade den skånska befolkningen med nästan 7000 personer. Under samma period i år så är siffran nere på runt 6300 personer och anledningen till tappet är att det dör fler personer och att fler personer valt att flytta ifrån Skåne.

Snabbaste växande länet i Sverige
Men trots tappet så är Skåne fortfarande procentuellt det tredje snabbast växande länet i Sverige, bara Halland och Stockholm är bättre. Bland de skånska kommunerna är det Åstorp som procentuellt växer snabbast, följt av Lomma och Burlöv. Dock är det bara fyra kommuner i Skåne som än så länge i år har tappat befolkning, Tomelilla, Bromölla, Osby och Simrishamn. Noterbart är att Östra Göinge som under de 10 senaste åren tappat över 1000 personer i år har en liten uppgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".